![]()
Skånecupen pågår mellan den 26 december och den 6 januari i Kombihallen och Baltiska Hallen. I år fyller dessutom Skånecupen 50 år och det uppmärksammar vi genom att dyka ner i turneringens historia och nutid. Fem personer som varit med i Skånecupen kommer att berätta om sin relation till turneringen och samtidigt beskriva hur den har förändrats genom åren. Vad är till exempel ”Stjärnlaget”? Och hur kommer bytet av five-a-side till futsal att påverka spelet?
Nästa person i den här artikelserien är en tjej som vid årsskiftet 1992-1993 var spelmotor i en sällsynt talangfull upplaga av Svedala IF:s F16-lag som var på god väg att vinna Skånecupen för tredje året i rad.
Malin Göransson, numera Holmström, förlorade till sitt stora förtret finalen just det året men fick ändå ta emot det prestigefyllda priset som turneringens bästa 16-åring på flicksidan (Goran Trpevski tog emot priset på pojksidan). Malin har sedan dess hunnit med att spela åtta år för Malmö FF där hon fick spela både med och mot de allra bästa innan hon ställde skorna på hyllan för en karriär inom föreningens organisation. Kanske var det just den där turneringen -92/93 som satte bollen i rullning för Malin Holmström.
– Jag kan tillägga att jag faktiskt var femton när jag vann priset, vi hade ett lag med många underåriga och jag var en av dem. En del av oss var nog bara fjorton faktiskt. Just det här året vann vi inte finalen och det var ju snopet såklart, säger Malin och skrattar.
– Jag kommer inte ihåg riktigt vilka vi spelade mot i finalen, kan det har varit Vittsjö? Det var inte Malmö FF i alla fall för de slog vi i kvartsfinalen. Det var en riktig rysare med sju minuters övertid. På den tiden så tvingades man att plocka av en spelare från banan när två minuter hade gått, så vi avslutade den matchen tre-mot-tre innan jag lyckades avgöra (finalmotståndare det året för Svedala IF var mycket riktigt Vittsjö red. anm).
Hur kändes det att vinna priset som turneringens bästa 16-åring?
– Det kändes jättebra såklart, det gjorde att tuppkammen växte litegrann. Fast den kanske bästa delen med att vinna utmärkelsen var att man fick åka till London och provspela med Tottenham Hotspur. Jag var glad i hågen och hade packat ner fotbollsskorna men det visade sig att det var killarna som skulle få träna vilket innebar att jag fick stå vid sidan om. Så där stod jag och drack te med stjärnorna och spanade in deras hemmaarena. Det hade absolut kunnat vara värre.
Så det var inte bara du och Goran Trpevski som åkte?
– Nej, vi var en hel MFF-delegation som åkte. MFF hade en hel del interna priser som ”Årets mest framstående junior” och ”Årets ungdomsspelare” med flera, så de killarna var också med på resan. Med på resan var även Yksel Osmanovski och Tommy Jönsson som spelade i Halmstad under lång tid. Tommy blev min resepartner när vi var ute och turistade i London och såg till att vi fotograferade allt vi skulle fotografera så då blev det både bussfärd med dubbeldäckare och besök vid Big Ben. Goran Trpevski och Yksel låg mest inne på hotellrummet och kollade film och käkade chips. De hade varit där innan så det var inget speciellt för dem. De hade väl ett annat fokus, skrattar Malin.
– På den tiden var det väl som så att man oftast var själv som tjej i de sammanhangen, men jag har alltid haft många killkompisar så det var inga problem att resa med grabbarna. Det var ju såklart tråkigt att inte få provträna där borta och det var även något som ledningen bakom Skånecupen uppmärksammade. Strax därpå ändrades priset på flicksidan så att man fick åka och träna med damlandslaget istället. Det innebar såklart ett större fotbollsmässigt utbyte, men min upplevelse som 16-åring i London är ingenting jag skulle vilja byta bort idag. Jag är verkligen inte bitter.
Turneringen -92/93 års bästa 16-åringar Goran Trpevski och Malin Holmström på plats i London
Hur tror du att just den utmärkelsen påverkade dig som ung fotbollsspelare?
– Utmärkelsen gjorde mig väldigt stolt och det var kul att uppmärksammas i såpass ung ålder, men för mig som fotbollsspelare tror jag framförallt att det var den utmärkelsen som gjorde att Malmö FF fick upp ögonen för mig. När jag fick priset så var jag i Svedala och när det var dags för nästa Skånecupen tio månader senare så spelade jag för Malmö FF. Det gick väldigt snabbt där.
Skånecupen fyller 50 år i år, kommer du vara på plats?
– Ja jag får väl vara det! Ny spelform i år som jag är nyfiken på. Det var ett tag sen jag var på Skånecupen – var där mycket i början och har även jobbat som funktionär där – men på senare år har jag haft svårt att hitta tiden. I år kommer jag dock ha det väldigt svårt att hålla mig borta, särskilt under slutet av turneringen. Finaldagarna i Skånecupen är fantastiska, det brukar vara en helt enorm stämning i Baltiska hallen.
All information om Skånecupen finner du här: www.cumap.org/cup/skanecupen_14154590.htm.
Artikelserien om Skånecupen är gjord av Linus Lindborg-Persson som under hösten praktiserat hos Malmö FF.